21 Φεβρουαρίου 2014
Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας
Στις 21 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1999 και τιμάται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000. Στόχος είναι η προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και η διάσωση των γλωσσών που τείνουν να εξαφανιστούν. Αφορμή γι’αυτή την απόφαση στάθηκε η σφαγή της Ντάκα το 1952, όταν φοιτητές του ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπαγκλαντές) ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν την κατάργηση της γλώσσας τους μπενγκάλι και την αντικατάστασή της από την επίσημη ουρντού του Πακιστάν. Η Αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα.
Η UNESCO τονίζει ότι σχεδόν οι μισές από τις περίπου 6.000 ομιλούμενες σήμερα γλώσσες κινδυνεύουν να περιοριστούν ή ακόμη και να εξαφανιστούν σε πολλά σημεία του πλανήτη. Για τον λόγο αυτό, η προστασία τους έχει αναχθεί σε βασικό της στόχο. Άλλωστε, όπως έχει συχνά ειπωθεί, η γλώσσα είναι το πιο δυνατό εργαλείο για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε εθνότητας.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, σας γνωστοποιούμε ότι την Παρασκευή 21/2/2014, ώρα 18.30 με 21.00 θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αργοναυτών και Φιλελλήνων, αμφιθέατρο «Κορδάτος», ημερίδα με θέμα «Πολιτικές για τη διδασκαλία και προώθηση της μητρικής γλώσσας. Καλές πρακτικές και προβλήματα».
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο/-η και θα δοθεί βεβαίωση για την παρακολούθησή της. Η ημερίδα πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνδιοργανωτές το Γραφείο της Σχολικής Πρακτικής του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου (Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών), το Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στην Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και τα 16ο και 30ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου.
Πρόγραμμα Ημερίδας
18.30: Έναρξη-Χαιρετισμοί
18:50: Γιώργος Ανδρουλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΠΤΔΕ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας του ΠΤΔΕ: «Η κοινωνική σχετικότητα της διάκρισης μητρικής-ξένης γλώσσας και η διδακτική τους σύγκλιση, με παραδείγματα από δράσεις του Εργαστηρίου ΜΔΔΕ Γλώσσας».
19.10: Πασχάλης Δήμου, Διευθυντής 30ού Δημ. Σχ. Βόλου, Ταμίας του Κοινού των Μαγνήτων: «Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ελληνική διασπορά. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο».
19.30: Ευθύμιος Τσάμης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Βόλου: «Οι δράσεις του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Βόλου».
19.50: Λίνα Γρηγοριάδου, Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στην Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα : «Η ΕΕ της μητρικής γλώσσας και της μετάφρασης».
20.10: Μάγδα Βίτσου, Νηπιαγωγός, Υπ. Διδάκτωρ Τμ. Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου Πελοποννήσου: «Βιωματικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας»
20.30: Γιονάλντα Πρέμτου, μέλος του Δ. Σ. και υπεύθυνη των τμημάτων αλβανικής γλώσσας του συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Ν. Μαγνησίας “Iliria”: «Η διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας στον Βόλο από το 2001 »
20.50: Συζήτηση
Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης, Δ/ντής του 16ου Δημ. Σχ. Βόλου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας του ΠΤΔΕ: 2421074653
16ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 2421039598
30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 2421038210.
Διαβάσθηκε επίσης μήνυμα του ομοτ. καθηγητή Αχιλλέα Αδαμαντιάδη για την πρωτοβουλία της δημιουργίας «Κύκλου της Ελληνικής Γλώσσας» στην περιοχή της Ουάσινγκτον.
Πέμπτη, 21-Φεβ-14
Μήνυμα με την ευκαιρία της Ημερίδας της Διδασκαλίας της Μητρικής Γλώσσας στο Βόλο
Του Αχιλλέα Γ. Αδαμαντιάδη (μελους του Κοινού των Μαγνήτων)
Συγχαίρω την πρωτοβουλία για την Ημερίδα Μητρικής Γλώσσας που οργανώνετε στο Βόλο και χαίρομαι γιά την ευκαιρία να σας απευθύνω θερμό χαιρετισμό σαν πιστός Βολιώτης και τακτικό μέλος του Κοινού των Μαγνήτων. Είναι γνωστό, τόσο απ’ την επιστημονική έρευνα όσο και διαισθητικά, πως η μητρική γλώσσα του καθενός παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της νοηματικής και συναισθηματικής σύνταξης της προσωπικότητας και στη θεμελίωση μιάς στερεής ταυτότητας. Με αυτό το σκεπτικό, εύχομαι ευόδωση των εργασιών της Ημερίδας και πραγμάτωση των σκοπών της.
Σαν άνθρωπος που διήνυσε το πλείστον της σταδιοδρομίας του στο εξωτερικό, έβλεπα την ελληνική γλώσσα με διαρκή προβληματισμό και μέριμνα διότι «όταν ένα εργαλείο το αφίνεις, σε αφίνει και εκείνο.» Ήταν αυτό ένα ενδεχόμενο που δεν μπορούσα να το διανοηθώ ή να ανεχθώ λόγω και των πολλών μου διδακτικών, συγγραφικών, και ομιλητικών δράσεων στην Ελλάδα αλλά και στο χώρο της ελληνόφωνης ομογένειας, στο εξωτερικό της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και γιά πολλούς συναδέλφους και φίλους. Επί πλέον μας απασχολούσε πάντα η έννοια του ηθικού καθήκοντος προς μιά μοναδική σε εκφραστικότητα γλώσσα που έχει επιβιώσει γιά τρεις σχεδόν χιλιετίες και έχει εισδύσει σε μεγάλα ποσοστά στις επιστημονικές, αν όχι και στις σύνολες γλώσσες του κόσμου.
Γιά να αντισταθούμεστον κίνδυνο της απειλούμενης βαθμιαίας απώλειας της γλώσσας, ή μάλλον στην υποβάθμιση της γραμματικής, του συντακτικού, και του λεξιλογίου μας, μερικοί από μάς οργανώσαμε μιά πρωτοβουλία στην περιοχή της Ουάσιγκτων που την ονομάσαμε «Ο Κύκλος της Ελληνικής Γλώσσας» που συνελήφθη στα τέλη του 2012 και άρχισε να είναι ενεργός στις αρχές του 2013. Η πρωτοβουλία αυτή προσκάλεσε τους ενδιαφερομένους να γίνουν μέλη ενός Κύκλου με το σκοπό την οργάνωση συναθροίσεων γιά συζήτηση σε διάφορα θέματα με αποκλειστική χρήση της ελληνικής, δηλαδή χωρίς τις προσμίξεις αγγλικών λέξεων και φράσεων που είναι φαινόμενο, δυστυχώς, πολύ συνηθισμένο μεταξύ των ελληνο-αμερικανών αλλά ακόμα και εκείνων που γεννήθηκαν και μορφώθηκαν στη Ελλάδα πριν μετοικήσουν.
Η δημιουργία και οι Συναθροίσεις του Κύκλου έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό και ο κατάλογος αριθμεί τώρα περίπου 100 μέλη. Ο Κύκλος συναθροίζεται μιά φορά το μήνα, με ένα Εισηγητή που αναλαμβάνει να κάνει μιά σύντομη παρουσίαση 15 λεπτών περίπου πάνω σε θέμα που επιλέγεται από τα πολλά που επρότειναν τα μέλη. Η διεξαγωγή της συζήτησης επαφίεται σε ένα Συντονιστή που φροντίζει η συζήτηση να διεξάγεται με τάξη, κοσμιότητα, λογικά χρονικά πλαίσια, και προσπάθεια γιά τη συμμετοχή όλων, ει δυνατόν. Ο σκοπός της συζήτησης δεν είναι η παροχή γνώσεων ή η λύση του οποιουδήποτε ζητήματος αλλά η ευκαιρία για συζήτηση στην οποία η κύρια πρόκληση είναι η χρήση της ελληνικής με ακρίβεια, σαφήνεια, ενάργεια, καλλιλογία, και γλαφυρότητα. Πιστεύουμε πως Ο Κύκλος ανταποκρίθηκε σε μιά βαθειά ανάγκη, πάνω απ’ όλα γιά τη διατήρηση της ελληνικής μας πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά και στην επιθυμία για χαρά και απόλαυση απ’ τη χρήση της ελληνικής στην επικοινωνία ιδεών, αισθημάτων, απόψεων και προτάσεων – σε μιά γλώσσα που κρατήθηκε ζωντανή γιά τρείς χιλιάδες χρόνια και που συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει το όνομα της Ευρωπαïκής Ένωσης και το νοηματικό πλαίσιο και λεξιλόγιο σε όλες σχεδόν τις επιστήμες.
Συνεχίστε τις αξιέπαινες προσπάθειες να βοηθήσετε και τους πολλούς μετανάστες στην Ελλάδα που έχουν και αυτοί την ανάγκη να διατηρήσουν το δεσμό τους με τη μητρική τους γλώσσα σαν ανεξίτηλο μέρος της ταυτότητάς τους ενώ ταυτόχρονα θα προσλαμβάνουν, αργά ίσως αλλά σταθερά, και την ελληνική γλώσσα και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Aχιλλέας