Εκδήλωση από το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων στη Χάρτα

Την ποιητική συλλογή του καθηγητή του Δημόσιου Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Queens College, παρουσιάζει το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το ερχόμενο Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Χάρτα.

ΚΕΒΙΜΑΣΥ

iefimerida2

Με αφορμή το επιτυχημένο συνέδριο της Capital Link για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη με θέμα τις επενδύσεις, το iefimerida.gr συνομίλησε με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Νικόλαο Μπορνόζη.

Η Capital Link ιδρύθηκε το 1995 από τον Νικόλαο Μπορνόζη και την αδερφή του Όλγα Μπορνόζη και είναι μια εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, φημισμένη για τα επιτυχημένα συνέδρια που διοργανώνει σε όλο τον κόσμο, με στρατηγική εστίαση στους τομείς της ναυτιλίας, των εμπορευμάτων, της ενέργειας, καθώς και την προβολή της Ελλάδας διεθνώς ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού. Η εταιρεία είναι μέλος του Baltic Exchange και συνεργάζεται πολύ στενά με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το NASDAQ και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς και με σημαντικούς διεθνείς και υπερεθνικούς Οργανισμούς.

Λίγο μετά τη λήξη του συνεδρίου, συνομιλήσαμε με τον κ. Μπορνόζη για την Capital Link, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Ακολουθούν όσα ενδιαφέροντα είχε να μας πει.

Kύριε Μπορνόζη, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη και να ξεκινήσουμε λέγοντάς μας λίγα λόγια για την Capital Link.

Η Capital Link έχει την τιμή να συνεργάζεται με την πλειονότητα των ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακών εταιρειών εισηγμένων στα αμερικανικά χρηματιστήρια, υποστηρίζοντας την επικοινωνία και την επαφή τους με τους μετόχους τους, το επενδυτικό κοινό, τους αναλυτές, τα οικονομικά ΜΜΕ και εν γένει τη χρηματιστηριακή, οικονομική και επενδυτική κοινότητα.

Η επικοινωνία και οι σχέσεις με επενδυτές αποτελούν την κύρια δραστηριότητά μας, που μας επιτρέπει να έχουμε άμεση γνώση των επίκαιρων θεμάτων του κλάδου, καθώς και πρόσβαση σε όλους τους σημαντικούς παράγοντες του κλάδου. Παράλληλα, 15 από τα 18 συνέδρια που διοργανώνουμε ετησίως σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία είναι ναυτιλιακού περιεχομένου, και δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στην παγκόσμια ναυτιλία, σε μεγάλο βαθμό τα συνέδριά μας προβάλλουν τη δραστηριότητα των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο προβάλλουμε συστηματικά επί χρόνια τώρα τη ναυτιλία και ιδιαίτερα την ελληνική ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού και τα συνέδριά μας είναι σε όλα τα σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα. Έχουμε δε και πολύ σημαντική διαδικτυακή παρουσία, με τη συνεχή διοργάνωση podcasts and webinars σε σημαντικά θέματα του κλάδου.

Ένα από τα πλέον σημαντικά συνέδρια μας μη ναυτιλιακού περιεχομένου είναι το Annual Capital Link Invest In Greece Forum που διοργανώνουμε στην Νέα Υόρκη και προβάλλει την Ελλάδα ως επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό. Είναι το μακροβιότερο συνέδριο με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα που διοργανώνεται εκτός Ελλάδος. Αποτελεί ένα διεθνές συνέδριο για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη, αφού διοργανώνεται σε συνεργασία με τα χρηματιστήρια Αθηνών και Νέας Υόρκης και την υποστήριξη μεγάλων διεθνών επενδυτικών τραπεζών. Κύριος χορηγός του φετινού συνεδρίου ήταν η Goldman Sachs και η Tsakos Energy Navigation.

Είναι πολύ σημαντικό ότι οι εξελίξεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επενδύσεων παρουσιάζονται όχι μόνο από τους Έλληνες συνέδρους, αλλά και από διεθνείς επενδυτές και επιχειρηματίες που μοιράζονται την εμπειρία τους από τη μέχρι τώρα παρουσία τους στην Ελλάδα, αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές που βλέπουν να ανοίγονται μπροστά τους.

Τι συζητήθηκε στο 25ο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη και ποια συμπεράσματα βγαίνουν για το μέλλον του ελληνικού επιχειρείν;

Το φετινό συνέδριο γιόρτασε μια διπλή επέτειο. Αφενός γιατί ήταν το 25ο συνέδριο της Capital Link, αφετέρου και πιο σημαντικό είναι το ότι η Ελλάδα έχει μπει πλέον σε μια καινούργια περίοδο σταθερότητας, ανάπτυξης και θετικών προοπτικών. Η χρηστή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις και το εν γένει φιλικό κλίμα προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις, επέτρεψαν στην Ελλάδα να αποκτήσει εκ νέου την επενδυτική βαθμίδα ανοίγοντας νέες ευνοϊκές προοπτικές για τη χώρα μας. Τώρα πλέον, ένα μεγαλύτερο κοινό επενδυτών βάζει την Ελλάδα στο στόχαστρό του και η χώρα όσο και οι εταιρείες έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με πιο ευνοϊκούς όρους, κάτι που θα έχει θετική επίπτωση στη δραστηριότητά τους, καθώς και στην οικονομία και στην κοινωνία ευρύτερα.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς από διεθνείς επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους. Τώρα, αναμένεται η ροή των επενδύσεων να αυξηθεί. Το συνέδριό μας παρουσίασε τις εξελίξεις και προοπτικές σε όλους τους σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως τράπεζες, ενέργεια, υποδομές, ακίνητα, τουρισμός, υγεία, χρηματιστήριο, μετοχές και ομόλογα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Σε κάθε πάνελ υπήρχαν στελέχη επιχειρήσεων, κυβερνητικοί παράγοντες και επενδυτές, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη άποψη. Το συμπέρασμα είναι θετικό όσον αφορά ευκαιρίες για επενδύσεις σε κάθε τομέα της οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις θετικές προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελεί ένα από τα πιο ζωτικά τμήματα της οικονομίας.

Αυτό φάνηκε και από την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για κατ' ιδίαν συναντήσεις επενδυτών και επιχειρηματιών με κυβερνητικούς παράγοντες και εισηγμένες εταιρείες.

Ποια είναι η γνώμη σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ποια είναι η αίσθηση που έχουν οι διεθνείς επενδυτές για τη χώρα μας;

Οι διεθνείς επενδυτές έχουν σήμερα αυξημένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σημαντικοί διεθνείς επενδυτές, όπως οι John Paulson, BC Partners, CVC, RWE, Google, Pfizer, Microsoft, Thrivest Holding, Golman Sachs Asset Management, HIP Partners (Blackstone), Eldorado Gold, έκαναν αναφορά στην εμπειρία τους από τη μέχρι τώρα επενδυτική και επιχειρηματική παρουσία τους στην Ελλάδα, αλλά και τα σχέδιά τους για περαιτέρω επενδύσεις. Ο κοινός παρονομαστής είναι η αυξημένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδος, στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και στο γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στην αρχή ενός πολύ θετικού κύκλου για την οικονομία και τις επενδύσεις.

Κατά την περίοδο της κρίσης η Ελλάδα είχε προσελκύσει ένα μικρότερο κοινό επενδυτών που είχαν υψηλότερες αντοχές στο ρίσκο. Σήμερα, η Ελλάδα προσελκύει ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό, που προσβλέπει ακριβώς στην πολιτική σταθερότητα, τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης, το φιλικό κλίμα προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις, καθώς και στα σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα σαν πύλη προς την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντικά, σταθερά κέρδη τόσο στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές όσο και στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, ακόμη και ενόψει των γεωπολιτικών προκλήσεων και της πανδημίας, που επηρέασαν ουσιαστικά την παγκόσμια οικονομία. Αυτή η αξιοσημείωτη επιτυχία είχε ως αποτέλεσμα την απαρχή νέων και σημαντικών επενδυτικών δραστηριοτήτων στη χώρα, σηματοδοτώντας μια νέα πορεία προς τα εμπρός για την Ελλάδα, μια πορεία εκσυγχρονισμού, σταθερότητας και εμπιστοσύνης.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ενεργειακή κρίση ενίσχυσαν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως ασφαλούς και αποτελεσματικής πύλης σε μια ευρύτερη περιοχή. Οι επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες είναι σε όλους τους σημαντικούς τομείς - ενέργεια, logistics, υποδομές, τουρισμός, ακίνητα, τεχνολογία, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Και αρκετές ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις κατάφεραν να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις από ξένους επενδυτές.

Συνολικά, λοιπόν, είναι μια εποχή πραγματικών ευκαιριών, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε με πολιτική σταθερότητα, συνετή διαχείριση της οικονομίας και παροχή φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος στους διεθνείς επενδυτές.

Το επόμενο βήμα μετά την εκ νέου απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα είναι η αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2024. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει ότι ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό επενδυτών που διαχειρίζονται πολύ περισσότερα κεφάλαια, θα ενδιαφερθεί για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και τις εισηγμένες εταιρείες.

Η πρόσφατη μεγάλη ζήτηση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από διεθνείς επενδυτές με μεγάλη υπερκάλυψη, δείχνει ακριβώς το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές. Έτσι, αναμένεται οι ελληνικές εταιρείες να μπορούν πλέον να αντλούν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, τόσο μέσω της αγοράς ομολόγων όσο και μετοχών.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, τι θα πρέπει να περιμένουμε από την Capital Link στο προσεχές μέλλον και πότε σκέφτεστε να επισκεφθείτε την Ελλάδα;

Η Capital Link θα δραστηριοποιηθεί στην περαιτέρω προβολή των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και του Χρηματιστηρίου στους διεθνείς και ιδιαίτερα τους Αμερικανούς θεσμικούς επενδυτές, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, εμπειρία και υποδομή μας στον τομέα της Επενδυτικής Επικοινωνίας και των Επενδυτικών Σχέσεων.

Η επόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη τον Φεβρουάριο του 2024, όπου στις 8 του μήνα διοργανώνουμε το 14th Capital Link Greek Shipping Forum, το οποίο θα παρουσιάσει την θεσμική ηγεσία της παγκόσμιας ναυτιλίας, καθώς και κορυφαίους Έλληνες και ξένους πλοιοκτήτες και άλλους παράγοντες της αγοράς.

<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/oikonomia/nikolaos-mpornozis-capital-link-sto-iefimerida">Ν. Μπορνόζης (Capital Link) στο iefimerida: Η Ελλάδα έχει μπει σε μια περίοδο σταθερότητας, ανάπτυξης, θετικών προοπτικών - iefimerida.gr</a></p>

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 10.12.2023

Πρόκειται για τέσσερα μέλη του Κοινού των Μαγνήτων που συμπεριλαμβάνονται στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων

Τα ονόματα τεσσάρων Βολιωτών βρίσκονται στη λίστα της παγκόσμιας ελίτ των επιστημόνων. Πρόκειται για τέσσερα μέλη του «Κοινού των Μαγνήτων», οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στη διεθνώς αναγνωρισμένη λίστα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας για το έτος 2023.

Copyright © 2016 Koinonmagniton.com - All Rights Reserved. Designed By www.squaredesignstudio.gr